Sammanfattning av Länsstyrelsens konsekvensutredning
Länk till projektet LIFE Lophelia (öppnas i nytt fönster)
Länk till projektet LIFE Lophelia slutkonferens (öppnas i nytt fönster)
Utkast föreskrifter Strömstad
Utkast konsekvensutredning Strömstad
Utkast föreskrifter Tanum
Utkast konsekvensutredning Tanum
NOTIS
Strömstads sportdykarklubb håller sig till fakta. Informationen vi delar här kommer uteslutande från officiella källor. Vi har egna synpunkter i ärendet och kommer att lämna ett yttrande innan fristen den 17 augusti. Fram till dess fokuserar vi på fakta – och lyssnar gärna på andras åsikter.
I Koster-Väderöfjordens Natura 2000-område har det funnits djuphavskoraller av arten ögonkorall (Lophelia pertusa, synonym Desmophyllum pertusum) på sex platser. Idag finns det bara levande korall på två av dem, i Säcken och vid Väderöarna. Säckenrevet har idag bara fem små levande kolonier kvar, det levande revet vid Väderöarna är idag 324 m2 stort. Revet vid Väderöarna är en återetablering av levande korall på gammal död skelettstruktur som upptäcktes 2013. Inom EU-projektet LIFE Lophelia har man utvecklat en metod för restaurering av dessa koraller. Genom att placera specialdesignade artificiella revstrukturer på bottnar med korallgrus och kraftig ström där det tidigare funnits koraller är förhoppningen att återfå levande korallrev. Dessa strukturer placerades på bottnarna på sex platser under juni-oktober 2024. Ögonkorall är en långsamväxande art med en tillväxttakt på omkring 25 mm per år när förhållandena är bra. Full återhämtning tar sålunda mycket lång tid.
Ögonkorallen bildar en viktig livsmiljö för många olika arter bland annat kommersiella fiskarter som torsk och pigghaj. I studier har man funnit 1300 arter som är associerade med ögonkorall, en mångfald lika stor som i tropiska korallrev. Ögonkorallen är akut hotad enligt svenska rödlistan. Den finns i Sverige bara i Koster-Väderöfjordens Natura-2000 område. Rev av ögonkorall minskar inom hela Europa och är upptagen på OSPAR-lista (Oslo Paris Conventions) över hotade habitat. Hoten mot ögonkorall består av mekanisk störning (ankring, fiskeredskap med mera) och klimatförändring med ökad vattentemperatur och försurning som följd. Därför har de aktuella områdena trålförbud och sedan 2021 även totalt fiskeförbud enligt fiskerilagstiftningen, samt bottenskydd med ankringsförbud enligt miljöbalken.
Länsstyrelsen har blivit uppmärksam på att det finns intresse från avancerade djuphavsdykare, så kallad teknisk dykning, att dyka på dessa koraller och områden. Dessa områden är djupa, djupet varierar mellan cirka 75-115 meter och har mycket stark ström och en ström som kan ändras snabbt. Det är svårt att navigera som dykare med denna starka ström utan att riskera att stöta emot och skada dessa koraller.
Länsstyrelsen ser därför behov av att ett dykförbud införs på de sex platserna för att minimera risken för skador på koraller och artificiella rev. Fyra av dessa sex platser ligger i Strömstads kommun, Säcken, Grisbådarna, Björns rev samt Ullvillarna. Två av dessa sex platser ligger i Tanums kommun, Spiran och Djuprännan.